Afbeeldingenoptimalisatie

Leestijd: 2 minuten

Afbeeldingen zijn een cruciaal onderdeel van vrijwel elke website. Ze kunnen je pagina visueel aantrekkelijk maken en helpen bij het overbrengen van informatie. Afbeeldingen zoals foto’s zeggen soms meer dan woorden.

Maar om het meeste uit je afbeeldingen te halen en je website te optimaliseren, zijn er enkele zaken van belang bij afbeeldingenoptimalisatie:
Duidelijke bestandsnamen Geef je afbeeldingen duidelijke en beschrijvende bestandsnamen. In plaats van “IMG12548.jpg” is “vogels in de lucht.jpg” veel informatiever voor zowel mensen als zoekmachines. Voeg dus altijd een duidelijke beschrijvende alt-tekst toe aan je afbeeldingen. Dit helpt niet alleen bij de toegankelijkheid voor gebruikers met visuele beperkingen, maar het kan ook helpen bij de zoekmachineoptimalisatie (SEO) door zoekmachines te vertellen waar de afbeelding over gaat.
Alt-teksten (alternatieve teksten) Alt-teksten zijn korte beschrijvingen die aan afbeeldingen worden toegevoegd. Ze zijn essentieel voor toegankelijkheid en SEO. Zorg ervoor dat je alt-teksten beschrijven wat er op de afbeelding te zien is en eventuele relevante zoekwoorden bevatten.
Bestandsgrootte optimaliseren Grote afbeeldingsbestanden kunnen de laadtijd van je website vertragen, wat zowel de gebruikerservaring als je zoekmachineposities kan beïnvloeden. Gebruik compressie om de bestandsgrootte te verkleinen zonder verlies van kwaliteit. Verklein de bestandsgrootte van afbeeldingen door ze te comprimeren zonder significant verlies aan kwaliteit. Dit kan worden gedaan met behulp van tools zoals Adobe Photoshop, TinyPNG, JPEG Optimizer, of online tools voor het comprimeren van afbeeldingen.VisualXXPression maakt vooral gebruik van Adobe Photoshop en TinyPNG om afbeeldingen te comprimeren.
Formaat kiezen Selecteer het juiste bestandsformaat voor je afbeeldingen. Gebruik JPEG voor foto’s en PNG voor afbeeldingen met transparantie. Dit helpt de kwaliteit en prestaties van je afbeeldingen te behouden. JPEG is over het algemeen het meest geschikt voor foto’s en afbeeldingen met veel kleur, terwijl PNG beter is voor afbeeldingen met transparantie of line-art. WebP is een moderner formaat dat kan helpen de bestandsgrootte te verminderen zonder kwaliteitsverlies.
Context Plaats afbeeldingen in de context van je content. Zorg ervoor dat ze relevant zijn voor de tekst en een aanvulling vormen op de informatie die je wilt overbrengen.

Afbeeldingenoptimalisatie is niet alleen goed voor SEO, maar ook voor de algehele gebruikerservaring. Snellere laadtijden en duidelijkere afbeeldingen dragen bij aan tevreden bezoekers en kunnen zelfs de conversieratio’s verbeteren. 

Tijd voor een (nieuwe) website? Neem dan contact op en ondek wat VisualXXPression voor je kan betekenen.

Lees ook de blog Logo

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.