CMS

Leestijd: 2 minuten

Wat is CMS

Je kan je site (laten) bouwen in HTML óf om gebruik te maken van een CMS, Dat staat voor Content Management Systeem, wat in het Nederlands wordt vertaald als “systeem voor het beheer van inhoud”. Het is een softwareapplicatie die wordt gebruikt om digitale content te beheren en te organiseren.
Het stelt gebruikers in staat om digitale inhoud zoals tekst, afbeeldingen, video’s, en andere multimedia-elementen te maken, bewerken, publiceren en beheren.


Hoe werkt het?

Contentbeheer: Een CMS stelt gebruikers in staat om verschillende soorten inhoud te beheren, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en documenten.
Mediabeheer: Een CMS bevat vaak een mediabibliotheek waar gebruikers afbeeldingen, video’s en andere bestanden kunnen uploaden en beheren. Deze bestanden kunnen vervolgens eenvoudig worden toegevoegd in pagina’s van berichten.
Gebruikersbeheer: CMS-systemen hebben meestal een systeem voor gebruikersbeheer. Hiermee kunnen verschillende gebruikers met verschillende rollen toegang hebben tot het CMS met verschillende rechten. Bijvoorbeeld, een auteur kan inhoud maken en bewerken, terwijl een redacteur de mogelijkheid heeft om de inhoud goed te keuren en te publiceren.
Sjablonen en thema’s: CMS-systemen kunnen gebruik maken van sjablonen en thema’s om de vormgeving van de website te bepalen.
Publicatiebeheer: CMS-systemen bieden meestal functionaliteiten voor het plannen en beheren van de publicatie van inhoud. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld berichten vooraf plannen of wijzigingen aanbrengen die pas op een later tijdstip van kracht worden.
Uitbreidbaarheid: Sommige systemen staan ​​gebruikers toe om functionaliteiten uit te breiden door het toevoegen van plugins of modules. Dit maakt het mogelijk om extra functies aan de website toe te voegen.

Bekende CMS-systemen zijn onder andere WordPress, Joomla, Drupal en Magento. Deze worden gebruikt voor diverse doeleinden, variërend van blogs en bedrijfswebsites tot e-commerceplatforms.

VisualXXPression werkt met WordPress, det systeem iseen an de meestgebruikte systemen ter wereld, gebruiksvriendelijk en wordt meerdere keren per jaar geüpdatet. En nier geheel onbelangrijk, bij Google heeft WordPress toch een streepje voor.

 


Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.