URL structuur

Leestijd: 2 minuten

Een goed doordachte URL-structuur van groot belang is voor zowel zoekmachines als je gebruikers.
De URL-structuur van je website is meer dan alleen een webadres. Het is een weergave van de hiërarchie en inhoud van je site, en het heeft directe invloed op je zoekmachineposities en gebruikerservaring. 

Leesbaarheid en relevantie Zorg ervoor dat je URL’s leesbaar en relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Dit betekent dat de URL een idee moet geven van wat bezoekers kunnen verwachten op die pagina.
Gebruik van zoekwoorden Overweeg het opnemen van relevante zoekwoorden in je URL’s. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van je pagina te begrijpen en kan je helpen hoger te ranken voor die zoekwoorden.
Korte en duidelijke URL’s Vermijd lange, complexe URL’s. Korte en duidelijke URL’s zijn gemakkelijker te onthouden en te delen. Ze dragen ook bij aan een betere gebruikerservaring.
Gebruik van streepjes Gebruik liever koppeltekens (“-“) dan underscores (“_”) om woorden in je URL’s te scheiden. Zoekmachines interpreteren koppeltekens als scheidingslijnen tussen woorden, wat de leesbaarheid bevordert.
Vermijd dubbele content Zorg ervoor dat elke pagina een unieke URL heeft om dubbele content te voorkomen, wat schadelijk kan zijn voor je SEO.
Redirects en canonical-tags Als je wijzigingen aanbrengt in je URL-structuur, zorg dan voor 301 redirects om de oude URL’s naar de nieuwe door te sturen. Gebruik ook canonical-tags om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina de voorkeur heeft als er duplicaten zijn.

Een geoptimaliseerde URL-structuur verbetert niet alleen je SEO, maar maakt ook je website gebruiksvriendelijker en gemakkelijker te begrijpen voor zowel bezoekers als zoekmachines. Het is een kleine maar belangrijke stap om je online aanwezigheid te versterken.

 

Tijd voor een (nieuwe) website? Neem dan contact op en ondek wat VisualXXPression voor je kan betekenen.

Lees ook de blog Website en Een website is nooit af

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.