winter seizoen

Leestijd: 2 minuten

Winter

De winter is een van de vier seizoenen en valt tussen de herfst en de lente. Persoonlijk vind ik de winter de minste van de seizoenen. Koudere temperaturen zijn kenmerkend voor de winter. Astronomisch gezien begint de winter meestal rond 21 december op het noordelijk halfrond en rond 21 juni op het zuidelijk halfrond. Dit zijn de data van de winterzonnewende, wanneer de zon zich op het laagste punt aan de hemel bevindt. Tijdens de winter zijn de dagen korter en de nachten langer. Dit komt doordat de zon een lager pad aan de hemel volgt, wat resulteert in minder daglicht. Ik houd wel van kaarsjes b.v. aan tafel tijdens het eten. Het maakt het gezellig als het buiten donker is

 

Sneeuw

Winters in Nederland hebben soms sneeuw, maar dat is niet gegarandeerd. De droom van een witte kerst is zelden een feit in ons landje. Maar áls er sneeuw valt geeft dat prachtige besneeuwde landschappen. Sneeuw bedekt dan de bomen, gebouwen en het aardoppervlak, wat een schilderachtig en rustiek uiterlijk geeft. Vooral op het wat weidse platteland. Als het gesneeuwd heeft is het in Kwadijk, waar mijn paard gestald staat is het dan echt sprookjesachtig.

 

Vorst

Ook geeft de winter vorst en ijsvorming bij lage temperaturen. Water bevriest en kan leiden tot gladde oppervlakken, zoals bevroren meren, rivieren en een beetje Nedelander bindt dan de schaatsen onder en gaat het ijs op. De laatste jaren zijn de winters vrij zacht geweest in Nederland en het is dan ook al wat jaar geleden dat ik op de schaatsen stond. Ik heb mijn jeugd doorgebracht in Vinkeveen en heb heel wat tochtjes over de Vinkeveense plassen gemaakt op de schaats. Eerst op prachtige witte dames nooren maar daar ik dunne enkels heb was ik dolblij dat er hockeyschaatsen kwamen. Dat gaf mijn enkels de nodige steun.

Minder leuk zijn de winterstormen vooral als die samen gaan met regen. Nederland heeft over het algemeen een gematigd zeeklimaat, maar in de winter kunnen stormachtige omstandigheden ontstaan, inclusief harde wind, neerslag en soms zelfs sneeuw en ijzel. Het liefst blijf ik op zulke dagen lekker thuis, in bed. Maar met een hond en een paard gaat dat natuurlijk niet en zal ik de storm moeten trotseren.

Elk jaar weer ben ik blij dat de lente zich aan dient. De eerste knopjes aan de bomen, de eerste keren dat ik wakker word van het concert van de vogels in mijn tuin. Ik kijk uit om weer in de tuin te kunnen eten. Ik neem graag afscheid van de winter, elke jaar weer.

Lees ook mijn blog Zomer

 


Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.