PHP

Leestijd: 2 minuten

Ik kreeg vanmorgen een mail van mijn hostingprovider dat de PHP versie die ik op mijn websites gebruik ‘sinds december 2023 geldt als verouderd’. Voor deze versie verstrekt de community dus geen veiligheidsupdates meer. Ik ga natuurlijk alle sites upgraden naar een actuele versie want ik houd er van om de door mij ontwikkelde websites up to date te houden. Maar wat is PHP nu eigenlijk?

PHP staat voor ‘Hypertext Preprocessor’ en is een veelgebruikte programmeertaal. Die is ontworpen voor de ontwikkeling van dynamische webpagina’s en webapplicaties.

Het is een scripttaal die vooral gebruikt wordt voor het maken van dynamische websites. Bekende en populaire toepassingen van PHP zijn contentmanagementsystemen, zoals WordPress of forums, redactiesystemen en gastenboeken. Een server-side scriptingtaal betekent dat de code op de server wordt uitgevoerd voordat de resultaten naar de webbrowser van de gebruiker worden verzonden. Het wordt vaak ingebed in HTML-code en kan worden gebruikt voor een breed scala aan webontwikkelingstaken.

Enkele kenmerken en toepassingen van PHP zijn:
Dynamische Webpagina’s PHP wordt vaak gebruikt om dynamische webpagina’s te maken. Waarbij de inhoud van de pagina kan variëren op basis van gebruikersinvoer, interactie of andere variabelen.
Server-Side Scripting Aangezien Hypertext Preprocessor op de server wordt uitgevoerd, kan het dynamische inhoud genereren voordat de pagina naar de gebruiker wordt verzonden. Dit is in tegenstelling tot client-side scriptingtalen zoals JavaScript, die op de computer van de gebruiker worden uitgevoerd.
Database-Interactie PHP kan gemakkelijk worden geïntegreerd met databases zoals MySQL. Waardoor het mogelijk is om gegevens op te halen, te bewerken en op te slaan in een database.
Formulierverwerking PHP wordt vaak gebruikt om gegevens van webformulieren te verwerken. Het kan ingediende formuliergegevens valideren, verwerken en opslaan.
Sessions en Cookies PHP biedt ingebouwde ondersteuning voor het beheren van sessies en cookies. Waarmee gebruikersinformatie kan worden bijgehouden tussen verschillende paginabezoeken.
Bestandsverwerking Het is mogelijk om bestanden te lezen, schrijven en manipuleren met PHP. Waardoor het nuttig is voor taken zoals het uploaden van bestanden.
Open Source PHP is een open-source programmeertaal, wat betekent dat de broncode vrij beschikbaar is en kan worden aangepast en uitgebreid door de gemeenschap van ontwikkelaars.

PHP wordt vaak gebruikt in combinatie met Apache, MySQL en Linux. Het wordt beschouwd als een van de pijlers van webontwikkeling en heeft bijgedragen aan de bouw van veel populaire contentmanagementsystemen (CMS) zoals WordPress en Joomla.

Tijd voor een (nieuwe) website? Neem dan contact op en ondek wat VisualXXPression voor je kan betekenen.

Lees ook de blog CMS

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.