Chatfunctie

Leestijd: 2 minuten

Een klant van me wilde graag een WhatsApp chatfunctie op hun website, dat kan natuurlijk. Een chatoptie op een website is een functionaliteit waarmee bezoekers direct kunnen communiceren met vertegenwoordigers van het bedrijf of de websitebeheerders.

De chatfunctie is gemakkeijk herkenbaar aan het bekende WhatsApp logo. Door hier op te klikken start je een WhatsApp gesprek, Een chatfunctie heeft twee verschillende vormen:

Live chat Dit is een realtime chatfunctionaliteit waarbij bezoekers direct kunnen communiceren met een medewerker van de klantenservice of een vertegenwoordiger van het bedrijf. Dit stelt bezoekers in staat om direct vragen te stellen, hulp te krijgen bij het navigeren op de website, productinformatie te verkrijgen en eventuele problemen op te lossen.
Mijn voorkeur gaat uit naar deze vorm van communiceren. Mede omdat communiceren met eenChatbot mij nooit een bevredigend antwoord oplevert.

Chatbot Een chatbot is een geautomatiseerd systeem dat conversaties met bezoekers kan voeren op basis van vooraf ingestelde regels, kunstmatige intelligentie of machine learning. Chatbots kunnen worden gebruikt om veelgestelde vragen te beantwoorden, eenvoudige taken uit te voeren, zoals het plannen van afspraken of het verstrekken van basisinformatie, en bezoekers te begeleiden door de website.

 

Het hebben van een chatoptie op een website biedt verschillende voordelen
  • Verbeterde klantenservice Bezoekers kunnen direct antwoorden krijgen op hun vragen, waardoor de algehele klantervaring wordt verbeterd.
  • Verhoogde betrokkenheid Door directe communicatie aan te bieden, kunnen bezoekers zich meer betrokken voelen bij het merk of bedrijf.
  • Snellere problemen oplossen Klachten of problemen kunnen direct worden aangepakt, waardoor de kans op frustratie bij bezoekers wordt verminderd.
  • Meer conversies Door potentiële klanten te helpen bij het nemen van aankoopbeslissingen of het beantwoorden van vragen over producten of diensten, kan een chatoptie de conversieratio’s verhogen.

Het implementeren van een chatoptie op een website vereist echter ook zorgvuldige planning en beheer, inclusief het trainen van personeel of het opzetten van geautomatiseerde systemen om effectief te reageren op de behoeften van de bezoekers.

Ik ben zelf wel fan van de WhatsApp chat, al vind ik het wel een nadeel dat het op een desktop vaak niet werkt (de meeste  mensen hebben geen WhatsApp op de computer). Een alternatief is dan de bezoeker een bericht via de e-mail te laten versturen. Op de desktop versie plaats ik dan een mail-symbool rechtsonderin.

Tijd voor een (nieuwe) website? Neem dan contact op en ondek wat VisualXXPression voor je kan betekenen.

Lees ook de blog Geen cookies meer?  of de blog AVG

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.